Autoverzekering onder 23 jaar

Nu we toch lekker aan het bloggen zijn. Gelijk maar eens wat info over een lastige vraagstelling. Wel of geen autoverzekering onder de 23 jaar. Ben je onder de 23 en heb je een auto op naam staan. Dan is er eigenlijk geen andere keuze. Je moet dan ook een autoverzekering gaan afsluiten. Voor nieuwe klanten kan dit zeker een dure optie gaan worden. Afhankelijk van het type voertuig en soort verzekering. Is dit verstandig??. Nouja er staat  al een voertuig op naam. Dan is er geen andere keuze. Ben je toevallig al klant bij ons omdat je al een scooterverzekering bij ons hebt lopen. Dan kunnen wij iets aan de korting doen. Voor huidige klanten kunnen wij de opgebouwde schadevrije jaren overhevelen naar de autoverzekering. Dit is een speciale regeling die alleen geldt voor onze bestaande klanten. Door extra schadevrije jaren wordt namelijk de korting hoger en dit resulteert weer in een lager te betalen premie.

Vaak hebben wij te maken met ouders die een auto kopen voor hun kinderen of de kinderen laten rijden in hun auto. Deze vragen dan aan ons, mag dit ? Ja uummh u mag inderdaad de kinderen laten rijden in de auto, ze hebben immers een rijbewijs dus waarom niet. Verzekeringstechnisch zou u toch in wel wat problemen kunnen komen. Als in de voorwaarden staat dat er alleen sprake is van een verhoogd eigen risico op het moment dat er een jeugd bestuurder in rijdt. Zo kan het eigen risico dan bijvoorbeeld € 1000,- worden.

De meeste verzekeraars hebben bovenstaande uitgesloten. Dat wil zeggen dat er op het moment van schade een ander probleem voordoet namelijk de meeste verzekeraars hanteren namelijk het feit dat er als er sprake is van een bestuurder jonger dan 24 jaar en deze rijdt regelmatig in de auto dan dient deze persoon meeverzekerd te worden als regelmatige bestuurder. U raadt het al, dit levert een premieverhoging op. Doet u dat niet en er ontstaan schade dan zal de verzekeraar een deel van deze schade op uw gaan verhalen.

Ik zal het hier onder proberen iets inzichtelijk te maken middels wat getallen. Stel u heeft een autoverzekering en betaald hiervoor zeg eventjes € 15,- per maand voor. Deze premie is gebaseerd op uw gegevens zoals leeftijd , postcode , schadevrije jaren. U laat met regelmatig uw dochter van 19 jaar oud met de auto rijden maar heeft dit niet doorgegeven aan de verzekeraar. Als ze opgegeven zou worden als regelmatige bestuurder dan zou de premie niet € 15,- per maand zijn maar € 30,-. Zolang er geen schade gereden wordt gaat alles goed. Maar nu op een zaterdagavond is het erg regenachtig en Dochterlief komt op een kruispunt, remt te laat en knalt helaas op de achterkant van een andere auto. Deze staat netjes te wachten voor rood licht. Over aansprakelijkheid valt niet te twisten. Dochter is aansprakelijk.

Schade wordt netjes gemeld bij de verzekeraar en gaat zoals het hoort, de tegenpartij schadeloos stellen. Bij het innemen van de schade stelt de verzekeraar vast middels het schadeformulier dat er een jeugd bestuurder heeft gereden. De verzekeraar geeft dit gelijk aan bij de verzekeringsnemer, Deze bestuurder staat niet op de polis vermeld als regelmatige bestuurder en hierdoor zullen wij een deel van de schade extra op u gaan verhalen. In dit geval zal de verzekeraar 50% extra gaan verhalen op de bestuurder (€ 15,- naar € 30,-)

Als de schade € 200,- bedraagt dan valt dit nog te overzien. Maar wat als nu als de schade € 25.000,- is. U moet dan € 12.500 terugbetalen aan de verzekeraar. Wij kunnen de kant van klant begrijpen, Deze denkt vaak ik betaal premie en wie er ook in rijd maakt niet uit want het is verzekerd. Maar raadpleeg altijd de polisvoorwaarden van de desbetreffende verzekeraar. Zodra wij weten of op kunnen maken dat er sprake is van een jeugd bestuurder adviseren wij altijd op deze op de polis te laten vermelden. Wij snappen heel goed dat wij qua concurrentie het dan verliezen. Maar wij staat liever achter een goed advies dat later geen problemen oplevert.

Als u nu vragen heeft over jeugd bestuurders aarzel dan niet om een email of telefonisch contact met ons op te nemen. Mijn collega’s staan u graag te woord.

Tot de volgende blog.

Groeten ,

Marieke