kleine autoschade claimen

Vandaag wil ik het in mijn blog is hebben over het claimen van een autoschade. Ik doe dit omdat ik in de praktijk te maken heb, met vragen of een schade wel of niet geclaimd moet worden. Deze vraag heeft vaak betrekking tot kleine schades.

Veel van onze klanten hebben vaak een groot aantal schadevrije jaren opgebouwd. Zo moet u denken aan 15 jaar of meer. Vaak zitten deze klanten op de maximale korting , oftwel een hoge trede. Dus als deze klant een schade claimt een hoge of lage. Dan maakt het niet zo heel veel uit. Want bij terugval zal deze vaak nog op de maximale trede blijven. In dit geval is het dus bijna altijd aan te raden om de schade via de verzekering te claimen.

Het gaat juist om het kleine groepje klanten dat begint met het opbouwen van schadevrije jaren. Die tussen de 3 en 6 jaar zitten bijvoorbeeld. De vraag is is het verstandig om een kleine schade wel of niet te gaan claimen. U moet er rekening meehouden dat bij het claimen van een schade u vaak 3 tot 4 tredes terugvalt. Dit betekend ook dat de korting minder hoog is. De korting loopt wel weer op, maar u valt zomaar eens 25% terug. Drie of vier tredes terug omhoog duurt vaak ook wel 3 of 4 jaar. 

Vaak heeft u ook te maken met een eigen risico. Schades zo rond de € 500 ,- a € 750,- kunnen dus interessant zijn om voor eigen rekening te nemen. Wij kunnen heel goed begrijpen dat u zegt ik ben hiervoor toch verzekerd dat klopt helemaal. Maar het stelsel is zo ingeregeld, hoe langer schadevrij u rondrijdt hoe hoger uw korting word. Dus hoe minder u gaat betalen. Als u schade rijdt en claimt valt u terug in uw korting en gaat u weer meer betalen ook al bent u voor de schade verzekerd.

Zeker als het gaat om schades rond de € 600,- raden wij u aan om deze schade voor eigen rekening te nemen. Meestal gaat er dan een eigen risico af van ongeveer € 150,-. De ervaring leert mij dat u over 3 a 4 jaar gemiddeld zo’n € 850,- meer aan premie moet betalen. Per saldo bespaart u dus minimaal zo’n € 250,-. Want als u de schade niet claimt gaat u wel verder met het opbouwen van meer korting.

Voor grotere schades moet u er altijd voor kiezen om deze via de verzekeraar te claimen. Uiteindelijk heeft u voor een casco dekking gekozen. Dus u bent hier voor verzekerd. Anders had u wel voor een WA dekking kunnen kiezen. Vaak kunnen wij u voorrekenen wat wel en niet te doen bij een schade. Via speciale software kunnen wij precies uitrekenen of u de schade voor eigen rekening dient te nemen of dat u hem beter kunt claimen bij de verzekeraar. Bij ons kunt u altijd nog achter besluiten om de schade voor eigen rekening te nemen. Dit moet u wel binnen een half jaar kenbaar bij ons maken.

Als u dus eerst een schade via de verzekeraar heeft geclaimd dan en u wilt hem toch achteraf zelf betalen. Dan vragen wij u vriendelijk om contact met ons op te nemen. U mag dan het schadebedrag naar de verzekeraar overmaken onder vermelding van het schadenummer.

In mijn blog vertel ik u graag over zaken waar wij u goed mee van dienst kunnen zijn. Zo mag u natuurlijk altijd bellen met ons kantoor. Maar door middel van deze blog geen ik u alle informatie va te voren. Zodat u deze zelf tot u kunt nemen.